Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tak nám končí první rok

23. 6. 2018

 

 

Tak nám končí první rok. První rok pohádky, která se jmenuje otcovství. S manželkou sice budeme slavit už třetí výročí svatby, ale úplná rodina budeme rok. Už tenhle týden bude ten náš Junior mít první narozeniny a poprvé sfoukne svíčky na svém vlastním narozeninovém dortu.

Často jsem používal větu, že něco utíká strašně moc rychle, ale až teprve s Juniorem mi došel skutečný význam těchto slov. Neskutečně rychle se z Vašeho miminka stává dítě, které se už snaží stavět na své vlastní nohy, žbleptá si svá první slovíčka, prožívá své první pády a objevuje svět. Z toho miminka, které dokázalo jen spát a jíst se pomalu, ale jistě stává kluk, který nám určitě dá ještě pěkně zabrat. Už na první pohled je poznat, že z něj bude osobnost, kterou možná bude občas těžké nasměrovat správným směrem.

Často přemýšlím nad tím, jak vlastně Juniora budu chtít vychovávat. S manželkou jsme se o tom samozřejmě bavili a snažili jsme se vymyslet tu nejsprávnější variantu výchovy, kterou budeme uplatňovat, ale člověk míní a pánbůh mění jak se říká. Za ten rok už bylo plno věcí, které ten náš malý ďábel dělá a o kterých jsme vždy říkali, že mu je nedovolíme. Nemyslitelný pro nás třeba byl rohlík v ruce při nákupech, ale když pak nemůžete vydržet v tichosti v krámě ani dvě minuty, tak Vás nějaká ta předsevzetí hodně rychle opouštějí. 

No bylo jich dost a já doufám, že plno z nich budeme dodržovat, ale už teď je mi jasné, že plno z nich jsme si jen řekli a už je nikdy nenastavíme tak, jak jsme chtěli. To se holt nedá nic dělat. Hlavní a nejvíce důležitou věcí je pro nás to, že je Junior spokojený. Pro to děláme všechno. Nemůže si samozřejmě dovolit vše, co si umane, ale hlavní myšlenkou naší výchovy je spokojené dítě. A to se nám zatím daří a doufám, že tomu bude tak i dál co nejdéle. 

Příští víkend nás tedy čeká oslava narozenin. Oslava, která tak nějak završí náš první rok rodičovství. Nechci vyznít namyšleně, ale myslím si, že byl úspěšný. Doufám, že nebyl první a poslední a že takových let bude ještě spousta a že až se Junior v dospělosti ohlédne za svým dětstvím, tak že si řekne, že na něj vzpomíná rád. Pokud ano, tak to pro mě bude ta největší výhra ze všech výher...