Jdi na obsah Jdi na menu
 


Volíš, Volím, Volíme...

3. 2. 2013

Poprvé! Poprvé za dobu existence České republiky jsme si samostatně volili prezidenta. Snažili jsme si vybrat z 9 kandidátů, kteří prošli sítem 50 000 podpisů a zvolit si jednoho z nich za prezidenta. 

 

Zmiňme již samotné oddělovaní "zrna od plev" pomocí podpisů. Kdo by čekal, že něco takového může nadělat tolik zlé krve? Může! Tady jsme v České republice a myslet si, že tady nějaký zákon může být bezchybný je bláhové. Nakolik Tomio chyběl při našem konečném rozhodování je již vedlejší.

 

Dostaneme-li se k samotnému prvnímu kolu volby, tak plno lidí si dělalo legraci, že prezidentem ČR se stane Japonec, Avatar, Rakušan nebo Žid a daleko od pravdy nebyli. Každý kandidát měl s největší pravděpodobností svá pro i proti. Spektrum kandidátů bylo opravdu různorodé. Táňa Fischerová, Zuzana Roithová, Jana Bobošíková, Vladimír Franz i Přemysl Sobotka byli už od začátku největšími outsidery. Vladimír Franz sice vyhrál volby studentů, ale bylo jasné, že volby "na ostro" dopadnou jinak. Již před samotnou volbou se tedy oddělila skupina 4 kandidátů, kteří si to měli mezi s sebou "rozdat". Nakonec na čtvrtém místě skončil Jiří Dientsbier. Nestydím se říct, že zrovna on byl můj favorit. Splňoval pro mě to, co by měl prezident mít. 

 

Jako třetí skončil Jan Fischer a byla to jeho velká životní prohra. Byla o to větší, že byl brán za velkého favorita. Ukazoval se v hlavních diskuzích a vypadal na největšího soupeře Miloše Zemana. Bohužel pro něj však byla jeho kampaň špatně načasovaná a těsně před samotnou volbou na něj voliči tak nějak zapoměli. Díky tomu se tak vytvořila finálová dvojice Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg.

 

Názory na případného vítěze tohoto duelu se různily, ale my už teď samozřejmě víme, jak to dopadlo. Co Karlovi Schwarzenbergovi uškodilo? Benešovy dekrety. Jeho výrok o odsunu němců po druhé světové válce byl díky jeho špatnému vysvětlení pochopen tak, že by si kníže přál, abychom snad vrátili němcům zpátky "jejich" půdu. Opravdu to tak myslel? To si při hlubším uvažování přece nemůžete nikdo myslet. Karel možná původem není Čech, ale tohle by nikdy nedovolil. Bohužel mu to však uškodilo.

 

V této chvíli je asi nutné říct, že já jsem v druhém kole také Karla volil. Byl pro mě tzv. "menší zlo" a rozhodně jsem byl toho názoru, že je lepší volit jeho, než nejít k volbám vůbec a hlavně, že on bude lepší prezident. Bohužel si to lidé nemysleli. Vzpoměli si jen na to, že je ve vládě a díky tomu ho nevolili. Nebo dokola opakovali, že není Čech a nebo, že neumí mluvit. Ty samé názory pořád dokola. 

 

Vím. Tento článek by neměl nikomu nadržovat a měl by být nezaujatý, ale je to můj blog a tak promiňte, ale vyjímka potvrzuje pravidlo! Teď následují mé soukromé názory:

 

To, že si občané za svého prezidenta zvolili Miloše Zemana je chyba. Dle mého si uřízneme o hodně větší mezinárodní ostudu, než by tomu bylo s Karlem Schwarzenbergem. Myslím, že Zeman není reprezentativní člověk a že by tak vysokou funkci neměl zastávat. Je zajímavé podívat se, jak vůbec Češi volili. Když se podíváme na města, tak zjistíme, že v těch velkých vyhrával Karel a v těch menších (chcete-li hlavně na vesnicích) Zeman. Když se podíváme na věk voličů, tak mladí volili Karla a staří Zemana.

 

Je prostě vidět, že tato volba rozdělila republiku na dvě poloviny. Mnoho novinářů říká, že na dvě znesvářené poloviny a mají pravdu. Jak jinak si vysvětlovat kauzu Dejdar či mediální masáž pomocí Jiřiny Bohdalové a hymnu zpívajícího Daniela Hůlky. Mnoho lidí navíc začalo zatracovat interprety, kteří se postavili na stranu jednoho z kandidátů. Zažil jsem i vyjádření:" Dvacet let Vás poslouchám, jak ho můžete volit! Už nikdy nepřijdu na Váš koncert!" Ano i to se začalo dít. Lidé začali těm druhým bez nějakého důvodu nadávat. A to přesto, že (řekněme si to upřímně) chleba levnější nebude. A tak uvidíme, co bude až horké hlavy vychladnou. Ony tedy vzplanou znovu, protože Miloš Zeman bude uveden do úřadu, ale bude zajímavé sledoat, co se stane pak. Má hlavní myšlenka je ta, že náš zatím nejlepší prezident ČR Václav Havel překonán nebude a doufám, že se následujících pět let nebudu muset stydět víc než se stydím teď.

 

PS: Podívejme se na situaci po roce 89. Nejprve ČR tuneloval Václav Klaus a pak po podpisu koaliční smlouvy i Miloš Zeman. Stejné je zatím i pořadí poHavlovských prezidentů... Zajímavá paraela...