Jdi na obsah Jdi na menu
 


Už je tu zas, ten vánoční čas......

28. 11. 2011

 

 

Už je tu zas, ten vánoční čas. Přichází do háje zas mezi nás.

 

 

 

 

Vánoce? Doba tajných plížení se do rodičovských skříní hledajíc dárky? Štědrodenní koulování se s kamarády? Napjaté očekávání zvuku zvonečku? Dětská radost z jakýchkoliv dárků? To vše bylo a už není. 

 

 

 

Čím jsem starší a čím vice mě přibývá pracovních povinností, tím méně se mě Vánoce líbí a tím méně se na ně těším. Přemýšlel jsem, jestli to není tím, že nemám rád sníh a že mám v odbobí Vánoc více práce, ale po dlouhé úvaze jsem dospěl k názoru, že ne.

 

 

 

 

Je to podle mě tím, že jak stárnu, tak mám rád Vanoce v té formě, v jaké byli původně myšleny. Setkání rodin, klid, pohoda. To jsou věci, které u dnešních Vánoc postrádám. Nenávidím vymýšlení a nakupování dárků, nesnáším ty tlačenice v obchodech, zardousil bych všechny ty chamtivé lidi lačnící po těch ,,fantastických" věcech, které jsou jen dobře promyšlené marketingové tahy. Tohle se přesně z Vánoc stalo - Byznys.

 

 

 

Nejsem samozřejmě ve svém věku tak naivní, abych si myslel, že to nějak změním, ale začíná se mi čím dál tím víc líbit idea odlišných Vánočních svátků. Ať by to měla být cesta za teplem nebo slavení Vánoc na konci ledna v klidu i v pohodě. Tyhle možnosti se zdají být lepší než prosincový masakr. Uvidíme co se stane až přijdou děti. Tvorové, pro které ještě stojí za to držet Vánoce nad vodou, ale nejradši bych svým dětem nakreslil jiný osud....

 

 

V duši jsem ale docela konzervativní a tradiční člověk, takže se možná jen na pár řádkách vykecám, pak mi dojdou slova a podřídím se davu. Asi ano.... Nechtíc, ale ano.....

 

v7999_vanoce-nove-mesto.jpg