Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak na to

16. 2. 2013

Život je občas svině. Snažíte se žít co možná nejlépe a ono to nějak nevychází. Vždycky se najde někdo, pro koho Váš styl života není to pravé ořechové. Někdo, pro koho není košér to, co děláte nebo jak se na veřejnosti prezentujete. Jsou lidé, kteří Vám to řeknou přímo do očí a pak lidé, kteří si to v první fázi nechají pro sebe a pak to za vašimi zády prezentují dál.

 


Existuje hodně možností, jak se s tím vyrovnat. Tou první a nejrychlejší je hodit na to všechno bobek a žít si dál podle svého. Tahle varianta je na jednom úplném konci úsečky. Na druhém opačném konci té samé úsečky je varianta B - změnit se. Ať varianta A a nebo varianta B mají hodně nebezpečí a nedoporučují se. Pokud zvolíte za A a zůstanete stejný riskujete v nejlepším případě ztrátu přátel, v tom horším až extrémním ještě něčeho důležitějšího, například života. 

 


V případě, že Vaši volbou bude varianta B riskujete něco podobného. Sice Vás to asi nebude stát život, ale ztráta ostatních věcí může být podobná. Další možností a tedy variantou C je tzv. zlatá střední cesta s jakýmkoliv možným nakloněním se na jednu ze dvou stran úsečky. Je jí myšlena konstruktivní změna osobnosti se zapojením vnějších vlivů. Takhle věta, která zní spíš jak z učebnic psychologie znamená, že se prostě snažíte žít podle nějakých pravidel a v závislosti na životní situaci se rozhodujete nad tím, jak budete danou situaci řešit.

 


Všem je Vám asi naprosto jasné, že tímhle shrnutím jsem neobjevil žádný nový vesmír. Důležité je pro mě zamyšlení nad tím, proč si vybrat tu a nebo onu variantu a jak si ji vybrat co možná nejlépe. Kdybych znal na tyto otázky nějakou univerzální, super a vždy fungující odpověď, tak by byl ze mě asi milionář. Je faktem, že lidé jsou různí. Díky tomu tedy nemůžeme nikdy přesně očekávat, jak se zachovají. Díky tomu nemůžeme ani určit tu naprosto správnou variantu, kterou zvolit. Vždy existovaly, existují a budou existovat vnější vlivy. Je jen na nich, jak moc se nám vloží do našich myšlenek a posléze do našich rozhodnutí.

 


Proč tohle vše tedy říkám? Nevím. Možná je to jen náladou, která ve mě dnes večer koluje a tím, že mě nutí přemýšlet nad životem, možná něčím jiným. Nevím a nechci vědět...