Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co by bylo kdyby ?

5. 9. 2011

Co by bylo kdyby ?

Život je tvořen skládačkou využitých a promarněných příležitostí. Nebo se dá říct uskutečněných a neuskutečněných snů. Za chvíli mi bude 24 let a jak se tak pomalu přibližuje to moje první čtvrtstoletí, tak mě to nutí trochu rekapitulovat.

Co by bylo kdyby ? Jak bych žil, kdyby se můj život odehrával jinak ? Když jsou děti malé, většinou chtějí být piráty, popeláři, kosmonauty nebo princeznami. Já chtěl být vždycky hudebníkem. Drželo se mi to odmala a drží se mi to i teď. Kapelu jsem chtěl mít snad milionkrát. Občas jsem k tomu měl blízko, častěji však daleko. Že já blbec se nikdy nenaučil hrát na kytaru, piano nebo bicí ! Tak moc bych chtěl mít kapelu a objíždět koncerty.

S přibývajícími léty začala mít moje povolání vážnější tóny. Chtěl jsem být právníkem, ale nechtěl jsem jít studovat práva. Chtěl jsem být psychologem, ale nešel jsem studovat medicínu. Chtěl jsem být detektivem, ale nějak jsem se na to vykašlal. Chtěl jsem být i hercem nebo režisérem, ale i když jsem ve 14 letech napsal scénář k filmu, tak jsem ho nikdy nenatočil.  Chtěl jsem prostě hodně věcí, ale nikdy je nedotáhnul do konce.

Od mládí jsem dělal i hodně sportů. Byl jsem hyperaktivní dítě, které začalo fotbalem, pokračovalo tenisem a skončilo u házené. Tu dělám dodnes, ale pryč už je ta idea být jedním z těch nejlepších. Před pár lety jsem se chtěl stát hudebním kritikem. Hudbu miluju, vím o ní hodně, ale opět jsem se k ničemu nedokopal. 

A takhle je to se mnou vždycky. Pro něco se nadchnu a pak to nedokončím. Sedí na mě tedy stoprocentně ta otřepaná fráze: Co by bylo kdyby ? Provázela mě a provázet životem asi bude. Mohl bych být výborným sportovcem ?  Být uznávaným psychologem ? Vyhledávaným právníkem ? Režisérem ? Hudebníkem ? Nevím a asi se to nedozvím. Říká se, že by se člověk neměl zabývat minulostí a měl by řešit přítomnost a budoucnost.

A tak se možná někdy stanu něčím tím, čím jsem chtěl být. Možná ano a možná ne. A do té doby mi nezbývá, než žít život takový, jaký je a pokud možno si ho naplno užít.....

otaznik.jpg