Jdi na obsah Jdi na menu
 


Směřuje hudba opravdu do pekla?

21. 1. 2012

Směřuje hudba opravdu do pekla? 

Tuhle otázku a jí podobné si musí všichni, kdo se v téhle branži pohybují klást na srdce už nějaký ten čas. Pryč je doba, kdy si lidé kupovali LP desky a mít něco originálního nebylo out. V současnosti je tomu přesně naopak.

Jasně, existují vyjímky a nebo osoby, které si aspoň u svých nejoblíbenějších interpretů kupují originál CD, ale většina z nás patří do rodiny stahovačů. Nebudu říkat, že je to dobře nebo špatně, je to prostě tak. Už od magnetofonových kazet začali lidi hudbu "kopírovat". 

A proč? Tak z části za to určitě mohou vyspělé komunikační technologie, které to plně umožňují i osobám, které se jinak v počítačích nevyznají, z části za to můžou přemrštěné ceny CD od hudebních vydavatelství a také za to může samotná muzika.

Ano je tomu tak! V dnešní době, kdy se každých pár hodin založí nějaká nová hudební kapela prostě nejde mít všechno to, co bysme chtěli. A teď pomiňme otázku, jestli je dobré mít vše, co chceme.

Je to poslední dobou hodně vyhrocený boj mezi interpretem a posluchačem. Na jedné straně stojí človíček, který prostě není ochotný platit obrovské peníze a na druhé straně je interpret, který naopak nechce aby jeho výtvor, na kterém usilovně pracoval třeba rok měl kdokoliv naprosto zadarmo.

Situace byla nedávno jemně řečeno vyhrocená a vypadalo to, že se bude stát na mrtvém bodě. A tak musel ten internet, který všechno "zničil" začít napravovat. Vznikali, vznikají a budou vznikat další sociáílní sítě či internetové obchody, kde se bude moct kdokoliv zviditelnit. Když se na ně podíváme jen zběžně, tak plno interpretů využívá např. youtube, facebook, twitter, modlife, myspace, amazon, itunes, purevolume či u nás t-music, musicJet, atd.

A že se nedá na těchto "serverech" uspět? Ale prosím vás ! Třeba takový Justin Bieber nebyl absolutně nic a kde je díky svému videu na youtube dnes? Je světovou megahvězdou a do smrti zaopatřeným člověkem. A není sám, dalo by se najít plno dalších případů, kdy tyhle sítě proslavili do té doby neznámé interprety.

Je tedy podle mě zbytečné nadávat na hudební průmysl obecně. Stahování tu prostě s námi je a asi vždycky bude a vydavatelství asi nebudou ustupovat, takže se v blízké budoucnosti asi nedá čekat nějaká převratná změna. Je sice možné, že za chvilinku přestanou existovat CD, tak jako přestali existovat MC, ale hudba rčitě nezanikne.

No a jak to teď bude fungovat? Dle mého názoru se začnou lidé čím dál tím víc zviditelňovat na sociálních sítích, budou na ně nahrávat své písně a čekat až se chytnou. Budou čím dál tím víc využívat postup "zavedených" kapel s jejich dáním desky zadarmo na internet (Radiohead), zaplacení dobrovolného poplatku (Vypsaná fixa) či zřízení vlastního vydavatelství (Mňága a Žďorp, Angels and Airwaves).

Nebo se začnou více věnovat vyráběním merchdesignu (trička, mikiny, čepice či např. tanga, flash disky nebo taky značky na auta). Budou prostě pro lidi dělat první i poslední aby se jim zavděčili a pokud se najde někde mezi tím a mezi stahováním rovnováha, tak spolu budou všichni žít v klidu a v míru než se zase něco nového objeví..........

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

LP, MC a CD

(Lída P., 22. 1. 2012 18:16)

LP a MC dnes jsou legendou. CD budou brzo také legendou. Myslím si, že se můžeme ještě nechat překvapit, co příjde po..:))
Pěknej článek :)