Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hudební mapa světa - 1.díl ISLAND

1.díl ISLAND 

Vítejte u nové rubriky.

Jak už název napověděl, rubrika se bude zabývat vždy hudbou jedné konkrétní země. V dílu prvním je to ISLAND.

Islandská příroda je krásná a tvrdá zároveň. Na první pohled vypadá depresivně a hudba je na tom podobně. Ale i tady se pod povrchem melancholie, křehkosti či deprese povede sem tam najít i něco optimistického.

Nejzámější interpretkou Islandu je bezesporu 46-ti letá Björk (celým jménem Björk Guðmundsdóttir). Takhle talentovaná multiinstrumentalistka je schopná nahrát jak rockové album, tak cd plné přírodních zvuků a jejího uhrančivého vokálu. Björk má za sebou 12 nominací na Grammy (jednu Grammy vyhrála), 2 Zlaté Glóby a plno dalších cen. Na hudební scéně působí od roku 1992. Začínala ve skupině The Sugarcubes ale brzo se dala na sólovou dráhu a jejím prvním hitem byl Human Behaviour. Björk vydala zatím 7 alb. V roce 2004 vydala např. čistě vokálovou desku Medúlla a v roce 2011 první tzv. app-album (vědecko-vzdělávací album, zaobírající se rolí hudby v přírodě) Biophilla.

Novou tváří Islandské scény je písničkářka Ólöf Arnalds, která doposud vydala dvě desky a v současné době je známá svým duetem právě s Björk.

Nejznámějším interpretem v mužském podání je bezesporu Jón Þór Birgisson (známý pod přezdívkou Jónsi). Tento zpěvák a dvorní skladatel kapely Sigur Rós, kterou založil v roce 1994 je asi největším hudebním "bohem" Islandu. Na kytaru hraje Jónsi smyčcem. Na jedno oko je slepý. A i přesto či možná právě proto dokáže se svou skupinou či jako sólista složit takové písně, že jejich krásu a emoce nelze vyjádřit slovy. V současné době skládá i filmovou muziku. Jeho písně si vybral hollywoodský režisér Cameron Crow do filmu We Bought A Zoo s Mattem Damonem a Scarlett Johansson, který jde za pár týdnů do našich kin.

Island je hudba krásná nejenom na přírodu, ale i na hudbu. 

Nevěříte? Poslouchejte......