Jdi na obsah Jdi na menu
 


Birdy

20. 2. 2012

Birdy 

Miluju, když podnikám své toulky světem internetu a najednou zcela naprosto náhodně narazím na něco, respektive na někoho, kdo mě ihned během prvních vteřin totálně dostane do kolen a vyždímá ze mě emoce takovým způsobem, jakým jsem to ještě nezažil.

Tohle se mi stalo před několika lety, když jsem poprvé slyšel muziku Sigur Rós a teď se mi to stalo podruhé. Naprostou náhodou jsem narazil na Birdy a svět se zastavil...

Tahle 15 letá angličanka, která se vlastním jménem jmenuje Jasmine van den Bogaerde dokáže ve svém věku naprosto nemožné. Když slyším její naléhavý klavír, procítěný zpěv a nezměrné emoce, tak mám pocit, že ke mě mluví zralá čtyřicátnice znalá života a ne děvče, které ještě ani pořádně nedospělo a neví o životě vůbec nic. To, co předvádí, když si sedne za klavír a spustí na vás tu lavinu emocí.....no, to doprdele hodně velkej klobouk dolů.

Birdy se narodila 15. Května 1996. Její maminka je koncertní pianistka a Birdy tento talent podědila po ní. Na klavír se naučila hrát už v pěti letech a v sedmi začala psát vlastní hudbu. Když Birdy bylo dvanáct, tak v Anglii vyhrála soutěž Open Mic, kde už všichni poznali, že v ní třímá velký talent. Jejím strýcem je slavný herec sir Dirk Bogarde a ona sama má v sobě skotskou, britskou, belgickou a nizozemskou krev. 

7. Listopadu 2011 ji vyšlo její první cd nazvané Birdy, které získává úspěch hlavně v Evropě (UK-13.místo, SCO-18.místo, NIZ-1.místo). Každopádně v téhle dívčině třímá veliký talent a myslím, že o ní ještě hodně uslyšíme.....

Pro dnes je tedy ona mým tipem na příjemné hudební chvíle...