Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aneta Langerová - Na Radosti

21. 12. 2014

114681.jpg

   

                               

 

       

        

 

 

 

 

 

 

Skladby: Dívka, Svatá Kordula, Panna, Tragédie u nás na vsi, Intermezzo Tráva, Tráva, Maják, Bříza, Lehkost, Slova z hor, Divoká Hejna, Nevěsta, Na Radosti                       

Už když Aneta opouštěla jako vítězka SuperStar, tak jí byla prorokována velká budoucnost. Teď od této soutěže uplynulo víc jak 10 let a Aneta je stále jejím nejúspěšnějším vítezem i účastníkem. Má za sebou 3 vydaná cd a jeden živák se smyčcovým kvartetem. Hlavně ale Aneta zůstala těch 10 let naprosto stejná. Je to pořád ta skromná holka, která si nenechá moc do něčeho kecat a snaží se dělat muziku tak, jak jí ona cítí a ne tak, jak by si to přál nějaký hudební vydavatel.

 

První deska Anety byla ještě poznamenaná SuperStáří érou, ale už od druhého Dotyku si hraje Aneta to svoje a jen to pořád vylepšuje. Album Na Radosti bylo nahrané na Šumavě ve stejnojmenné oblasti a tématem desky je spojejí života s přírodou, které je zrovna na tomto místě více než patrné.

 

Deska začíná atmosférickou a až filmovou skladbou Dívka, ve které se objevuje téma jinakosti a snaže žít ve světě, kde se jinakost ještě celkem trestá. V Dívce se objevuje až orchestriální motiv s přesahem k folkloru a tahle první skladba vlastně představuje styl celé desky. Dalším kouskem a zároveň prvním singlem je Svatá Kordula, které vypráví příběh o patronce, která nás provází životem. Aneta se nebojí pouštět i do témat, která nejsou tak úplně typická a tak na desce najdeme i takovou menší vesnickou detektivku v podobě Tragédie u nás na vsi a nebo písničku Bříza, která vypráví o jejím dětství a ve které prim hraje klavír a pískání, které určuje rytmus. Zároveň nemůžeme nezmínit i až filmovou baladu Lehkost nebo třeba Slova z hor. Ty napsala Anetě Dorka Barová a jsou doslova nabité emocemi. Je v nich využito minimum nástrojů a nejvíce se pracuje s hlasovou složkou. Dalším zástupce netradiční skladby je Nevěsta, vyprávějící příběh tiskařovi dcery a její svatby v kostelíku. Aneta se zde dostává až k hranicím spojeným s hip hopem, ale ani to nepůsobí nepatřičně ba dokonce naopak. Nejsilnější dvojcí alba jsou ale bez pochyby skladby Tráva a Na Radosti. Zatímco zážitek z první umocňuje i její intermezzo, tak u té druhé je to hlavně klavírní doprovod a text.

 

Aneta prostě vydala desku, kde v jednoduchosti se skrývá krása. Důkaz, že když je něco typicky české, tak to nemusí znamenat, že je to i špatné. Na Radosti je prostě velmi silná deska, která si zaslouží vysoká hodnocení a několikanásobný poslech a já si myslím, že Anetě přinese i nejednu cenu.

 

Hodnocení : 9/10

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář